Author Topic: Keskustelualueen säännöt ja vinkkejä toimintaan sivustolla  (Read 1878 times)

TK-tietonet.fi (ylläpito)

  • Administrator
  • Ylläpitäjä
  • Inexperienced
  • *****
  • Posts: 102
  • Ylin päättävä elin sivustolla
    • TK-tietonet.fi
Tämä aihe siksi, koska alkaa vaikuttamaan hiukan sille, että netiketti alkaa olla hiukan kadoksissa. Ja sivuston keskustelualueen hyvänhenkinen ja asiallinen keskustelu alkaa haihtua pois. Seuraavassa on siis ylläpidon antamia ohjeita ja vinkkejä, jotka koskevat koko sivuston toimintaa ja toimintamalleja. LUE siis aihe huolella ja sisäistä lukemasi, jos aiot käyttää sivustoamme! Huomautus: Seuraava aihe "netiketti" sisältää suoria lainauksia osoitteesta http://www.internetopas.com/netiketti/


Netiketti:

Ole kohtelias sähköpostia kirjoittaessasi
Älä kirjoita sähköpostissa mitään sellaista, mitä et olisi valmis sanomaan henkilölle kasvotusten. Ei ole suositeltavaa levittää ketjukirjeitä eteenpäin. Ei kannata myöskään lähettää vitsejä tai asiattomia viestejä henkilöille, joita ei tunne henkilökohtaisesti.

Kunnioita vastaanottajan sähköpostilaatikkoa
Älä tarkoituksella kuormita vastaanottajan postilaatikkoa. Harkitse ennen liitetiedostojen lähettämistä, ovatko ne todella tarpeellisia ja onko vastaanottajalla oikea sovellus niiden avaamiseksi. Ota huomioon, että sähköpostilla tulevat pila- ja onnitteluohjelmat saattavat levittää tietokoneviruksia ja tukkia sähköpostijärjestelmiä, siksi niiden avaamisessa on noudatettava suurta varovaisuutta ja harkintaa.

Ole oma itsesi
Kytkeydy nettiin aina omalla tunnuksellasi ja salasanallasi. Säilytä salasanaa huolellisesti, jotta muut eivät saa sitä selville. Jos poistut koneeltasi hetkeksi, käytä salasanasuojattua näytönsäästäjää, jotta kukaan ei pääse lähettämään sähköpostia tai käyttämään verkkoa nimissäsi. Käytä nimimerkkiä tai esiinny ilman nimeä vain palveluissa, joissa se on yleinen käytäntö.

Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin
Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä samaa viestiä tarpeettoman moneen ryhmään. Ole kohtelias ja ystävällinen, äläkä tarkoituksella provosoi riitoja tai hauku muita keskustelijoita.

Noudata operaattorin antamia ohjeita
Jos säilytät sähköpostiviestejä operaattorin palvelimella, poista tarpeettomiksi käyneet viestit ja noudata käyttäjäkohtaisia tilakiintiöitä. Noudata myös muita operaattorin ohjeita esimerkiksi välityspalvelimen (proxy) käytöstä.

Noudata huolellisuutta tiedostojen suhteen
Noudata normaalia huolellisuutta ja varovaisuutta silloin, kun lähetät muille käyttäjille ohjelmatiedostoja tai dokumentteja tai kun lisäät niitä omalle www-sivullesi. Mikäli mahdollista, tarkista tiedostot virusten varalta ennen niiden lähettämistä.

Tiedä mihin sitoudut
Verkossa on erilaisia palveluita, joiden käyttäjäksi pitää rekisteröityä. Lue ohjeet huolellisesti ja varmista, että ymmärrät ne, ennen kuin sitoudut mihinkään. Älä koskaan paina Kyllä/Yes -painiketta tai vastaa myöntävästi, ellet varmuudella ymmärrä kysymystä. Noudata erityistä varovaisuutta käyttäessäsi vieraskielisiä palveluita. Jos palvelu vaatii rekisteröitymistä ja kysyy henkilötietojasi, harkitse mitä tietoja itsestäsi ilmoitat.

Muista lähdekritiikki
Muista, että netissä ei ole julkaisukynnystä. Kaikki www-sivuilla oleva ei välttämättä pidä paikkaansa. Mikäli jokin tarjous tai palvelu kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei välttämättä olekaan sitä.

Laki ja netti
Vaikka useimmat lait on kirjoitettu ennen tietoverkkojen yleistymistä, netti ei tietenkään ole lakien ulkopuolella, vaan voimassa olevat lait koskevat nettiäkin. Kaikki sellainen, mikä olisi laitonta muutoinkin, on laitonta myös netissä. Lisäksi tietotekniikan nopea yleistyminen on pakottanut laatimaan aivan uusia lakeja, joissa huomioidaan verkon erityispiirteitä. Viestinnän ja netin vapauteen liittyy aina myös vastuu. Esimerkiksi www-sivun tekijä on aina itse vastuussa sivunsa sisällöstä. Verkossa olevat sivut näkyvät kaikille maailman nettikäyttäjille. Älä siis laita sivulle herjaavaa tai loukkaavaa aineistoa tai mitään muutakaan sellaista, jota et muussa yhteydessä olisi valmis esittämään.

Tekijänoikeus- ja tavaramerkkilaki
Älä laita www-sivullesi aineistoa - esimerkiksi tuotenimiä, musiikkia, tekstiä, valokuvia, piirroksia tai mp3-tiedostoja - johon sinulla ei ole oikeuksia. Aineiston luvaton käyttö saattaa johtaa taloudellisiin korvausvaatimuksiin ja muihin oikeudellisiin seuraamuksiin.

Viestintäsalaisuus
Kansalaisella on perustuslaissa määritelty oikeus luottamukselliseen viestintään. Laki koskee myös sähköpostia ja kaikkea sähköistä viestiliikennettä. Älä siis avaa toiselle vastaanottajalle osoitettuja sähköpostiviestejä ilman tämän suostumusta.

Älä häiritse tietoverkon toimintaa
Tietoverkon, tiedonsiirron tai sähköpostin toiminnan tarkoituksellinen häirintä tai ylikuormitus on kiellettyä.

Hakkerointi
Vieraaseen tietojärjestelmään tunkeutuminen tai järjestelmän luvaton käyttö - jopa pelkkä sen yrityskin - on rikos, josta voi seurata vankeutta. Myös toisen käyttäjän tunnusten ja salasanojen arvailu ja kokeileminen on kiellettyä.

Virusten kirjoittaminen ja levitys
Haitallisten virusten kirjoittaminen ja niiden tarkoituksellinen levittäminen on kiellettyä.

Älä lähetä sähköpostimainontaa
Älä käytä sähköpostia markkinointiin, ellei sinulla ole lupaa vastaanottajilta, sillä laki kieltää koneellisen massalähetyksen yksityishenkilöille yhtä lailla faksilla, kännykkään tekstiviesteinä kuin sähköpostillakin. Tiedottaminen yrityksille, omille asiakkaille tai ystäville on kuitenkin sallittua. Poista näissäkin tapauksissa vastaanottajan nimi jakelulistalta, jos hän sitä pyytää.

Rasismi
Rasismi ja siihen yllyttäminen on kiellettyä.Yleiset ohjeet ja säännöt:

1.) Mainonta sivustolla
TK-tietonet.fi:n sivustot ovat tällä hetkellä kaikki mainoksettomia, ja niiden tarkoitus ei ole tuottaa rahaa. Sivuston ylläpidosta vastaava taho on ainut taho joka saa antaa lupia mainostamaan ulkoista tuotetta, jos kyseessä on rahallista hyötyä tavoitteleva mainos. Mainoksia omista kotisivuistasi saat lisätä omaan allekirjoitukseesi, mutta niiden tarkoitus ei ole saada siirtämään kävijävirtaa kokonaisuudessaan sivustolle, ja niiden tarkoitus ei saa olla tuottaa rahaa tai muutakaan taloudellista hyötyä. Lupia mainostaa mitään taloudellisesti hyödyttäväksi laskettavaa voi jakaa vain TK-tietonet.fi -sivustot omistava taho, ei muut kuten rinnakkais-ylläpitäjät tai valvojat.

2.) Jäähyt ja pääsyn esto sivustolle
TK-tietonet.fi sivuston ylläpitäjät, rinnakkaiset ylläpitäjät ja valvojat ovat oikeutettuja antamaan pääsynestoja käyttäjille, jos heidän käytöksensä tai toimintansa on esimerkiksi aiheuttanut haittaa sivuston toiminnalle tai käyttänyt sivuston toimintoja väärin. Myös toisten ihmisten loukkaaminen ja sääntöjen rikkominen on syy estää käyttäjän pääsyn sivustolle. Sivustolle pääsy voidaan estää millä tavalla tahansa, kuten IP:n, käyttäjätunnuksen, sähköpostiosoitteen tai muun keinon avulla. Pääsyeston kesto voi olla tunneista kuukausiin tai tarpeen vaatiessa pidempään tai pysyvästi. Pääsykiellon kesto katsotaan aina tapauskohtaisesti, ja käyttäjä voi saada pääsykiellon milloin tahansa, ja asiasta ei välttämättä raportoida käyttäjälle itselleen millään muotoa.

3.) Muuttumisoikeus
TK-tietonet.fi sivuston ylläpito ja hallinto pidättää oikeuden muokata näitä sääntöjä milloin tahansa ilman erillistä ilmoitusta asiasta, ja sivustoa käyttävien käyttäjien ja vieralijoiden tulee aina noudattaa uusimpia sääntöjä! Sääntöjä voidaan lisätä rinnakkais-ylläpitäjien tai valvojien toimesta, mutta vain sivuston pääylläpitäjä ja hallinto on oikeutettuja poistamaan/muokkaamaan suuremmin sääntöjä. Sivuston käyttö tehdään AINA omalla vastuulla.

4.) Muuta
Tämä sivusto toimii TK-tietonet.fi -sivuston alaisena, joten käyttäjät sitoutuvat toimimaan TK-tietonet.fi -sivuston sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti aina ollessaan sivustolla, tai käyttäessään sivuston omistamia palveluja ja osoitteita. Mahdolliset kirjoitusvirheet eivät vaikuta sääntöihin millään muotoa - sivuston säännöt ovat suuntaa-antavia eivätkä täydellisiä, joten maalaisjärki mukaan lukiessasi ja soveltaessasi sivuston sääntöjä.

Lyhyesti muutama asia:
- Älä kirjoita liian pienellä. Laita väh. tekstin kooksi 7.
- Tuplapostauksen välillä tulisi olla väh. 24 tuntia.
- Älä vaihda aiheen otsikkoa kun vastaat aiheeseen.
- Jos ylläpito tai moderaattori lisää kenen tahansa viestiin merkinnän tai kommentin, viestin alkuperäinen lähettäjä ei saa poistaa/muokata ylläpidon tai moderaattorin lisäämää kommenttia.
« Last Edit: 31.05.11 - klo:22:09 by ReKoni »
TK-tietonet.fi Sivuston ylläpito ja ylintä päätösvaltaa edustava henkilö. Mikäli kohtaat ongelmia, vääryyttä, epäoikeudenmukaisuutta tai jotain mikä tänne ei kuulu, ota yhteyttä osoitteeseen;